Met zoveel verschillende opties kan het overweldigend zijn om te bepalen welk autostoeltje het beste bij jouw gezin past. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een veilig en betrouwbaar autostoeltje voor je zoon of dochter, waaronder veiligheidsbeoordelingen, gebruiksgemak en kwaliteit. We geven ook enkele tips om je autostoeltje goed te installeren en te gebruiken, zodat je kind altijd beschermd is.

Leeftijd en gewicht

Lang niet ieder autostoeltje is hetzelfde. Omdat je een autostoeltje op een veilige en daarvoor bedoelde manier wilt gebruiken, moet je daarom als eerst kijken naar de gebruiker van het autostoeltje. Uiteindelijk is dat natuurlijk jouw zoon of dochter, die op dit moment een specifiek gewicht en leeftijd heeft. Sommige autostoeltjes zijn alleen geschikt voor baby’s, waardoor een kleuter al niet meer van het stoeltje gebruik kan maken. Andere stoeltjes zijn juist weer voor meerdere gewichten, lengtes en leeftijden geschikt. Dit soort informatie is belangrijk om in je achterhoofd te houden en is altijd gemakkelijk te raadplegen in de handleiding van het autostoeltje die je meestal online voorafgaand de aankoop kunt inkijken.

Type autostoeltje

Ook hier heb je weer de keus uit verschillende opties. Welke kant moet het autostoeltje op staan? Of wil je dit gemakkelijk kunnen aanpassen? Wil je gemakkelijk de complete zit uit de auto kunnen halen of is het niet nodig om regelmatig het complete kinderzitje uit de auto te halen? Bedenk vooraf goed hoe belangrijk het voor jou is dat een autostoeltje mobiel is. Als je eenmaal een model gekozen hebt dat lastig uit je auto te halen is, kun je namelijk niet meer terug.

Veiligheid

Veruit het belangrijkste onderdeel van je zoektocht naar het beste autostoeltje: veiligheid. We hoeven je niet te vertellen dat de veiligheid van een kinderzitje voorop moet staan. Daarom raden we je ten zeerste aan ook alleen kinderzitjes te kopen van bekende merken. Bij webshops als Amazon en Bol zijn een aantal zitjes verkrijgbaar van onbekende merken met veelal Chinese of verzonnen merken. Probeer niet op een autozitje te bezuinigen en kies voor een model van een bekend merk met een goede reputatie. Lees de reviews grondig door en controleer of het autostoeltje voorzien is van de juiste veiligheidskeurmerken (UN-regelement 44 of 129).

Comfort

Je kleine wilt het natuurlijk wel comfortabel in de auto hebben. Dat vond je zelf als kind ongetwijfeld ook wel fijn. Een blij kind, is een blije ouder. Ga daarom voor een autostoeltje waarbij er voldoende aandacht besteed is aan comfort. Je kunt dan onder andere denken aan een zachte zit, kussentjes aan de zijdes en vooral een ergonomische neksteun. Ook moet het riempje goed te verstellen zijn. Een te strak riempje kan namelijk voor irritatie zorgen.

Prijs

Zoals aangegeven mag de prijs van een autostoeltje geen hoofdrol spelen. Let eerst op factoren als veiligheid, comfort en gebruiksgemak voordat je naar de prijs kijkt. Pas daarna kun je de prijs van een autostoeltje in overweging nemen. Mocht je willen besparen op een autostoeltje voor je kleine, kun je het best online outlets en marktplaatsen voor tweedehandsjes van bekende merken afspeuren. Als je zeker van je zaak wilt zijn, kun je zoeken naar autostoeltjes die minder dan twee jaar oud zijn en dus nog binnen de garantieperiode vallen.